Linnoituksen ortodoksisella seurakuntasalilla
Tuula Ahonen, Ritva Koverola, Liisa Tynkkynen
Kirkkopäiville kokoontuvan ortodoksiväen kanssa juhlii koko näkymätön kansa, enkelit ja pyhät ihmiset. Heitä esittäviä ikoneita on kerätty runsas kokoelma näytteille Lappeenrannan ortodoksisen seurakunnan seurakuntasalille.
Ikoninäyttelyssä on esillä Tuula Ahosen, Ritva Koverolan ja Liisa Tynkkysen ikoneita. Kaikki kolme maalaria ovat pitkäaikaisia maalareita ja ikonimaalauksen opettajia – Tuula Ahonen Savonlinnassa, Ritva Koverola Haminassa ja Kotkassa ja Liisa Tynkkynen Imatralla ja Lappeenrannassa. Ikonimaalauksen opintoja heillä on sekä Suomesta että Venäjältä.
Näyttely on avoinna 28.8.-14.9. 2015 Ortodoksisella seurakuntasalilla (Kristiinankatu 7).
Kirkkopäivien ajan näyttely on avoinna pe 28.8. klo 12-20, la 29.8. klo 9-21, su 30.8. klo 12-15. Ikonimaalarit itse ovat vuorollaan paikan päällä vastailemassa kysymyksiin.
1.9.-14.9. välisellä ajalla avoinna klo 12-17.
Linnoituksen ortodoksisella seurakuntasalilla
Käspaikat, ”pyhäiset pyyhkiet”, ovat koristaneet vanhastaan arvokkaita ikoneja. Käspaikkojen erilaiset kirjontatekniikat kuvastavat aikaansa, mutta etupistokirjonta on vanhin ja on tällä hetkellä suosituin tekniikka. Lappeenrannan ortodoksisen seurakunnan vanhoista kirkossa käytetyistä käspaikoista näyttelyssä on esillä eri aikakausien töitä.
Vanha perinne oman kirkon kaunistamisessa ei ole katkennut. Useissa seurakunnissa kokoontuu käspaikkakerhoja, joissa valmistetaan käspaikkoja omaan käyttöön tai lahjoitettavaksi kirkkoihin, luostareihin ja tsasouniin. Esimerkiksi Lappeenrannan, Imatran, Jyväskylän ja Joensuun seurakunnissa vanhan perinteen pohjalta on suunniteltu kokonaan uusia käspaikkamalleja. Niitä on esillä näyttelyssä rinnakkain perinteisten käspaikkojen kanssa.
Näyttely on avoinna 28.8.-14.9. 2015 Ortodoksisella seurakuntasalilla (Kristiinankatu 7).
Kirkkopäivien ajan näyttely on avoinna pe 28.8. klo 12-20, la 29.8. klo 9-21, su 30.8. klo 12-15. 1.9.-14.9. välisellä ajalla avoinna klo 12-17.
Etelä-Karjalan maakuntamuseon näyttely täydentää kirkkopäivien ohjelmaa.
Kirkkopäivien aikaan Lappeenrannassa on avoinna Etelä-Karjalan maakuntamuseon ja Etelä-Karjalan taidemuseon yhteisnäyttely, joka esittelee Karjalan kannasta eri näkökulmista. Näyttelyn on koonnut ja käsikirjoittanut historian elävöittäjänä tunnettu tietokirjailija Anna Kortelainen.
Avojaloin – 10 elämää Karjalan Kannaksella rakentuu kymmenen kertojan varaan. Kertojat ovat todellisia henkilöitä, jotka edustavat eri alueita ja eri sosioekonomisia ryhmiä. Mukana sekä miehiä, naisia että lapsia – onpa joukossa yksi Lintulan sisarkin. Kukin kertoja tuo kuvaan mukaan historian eri vaiheita ja tapahtumia.
Entisen tykkivarikon tiloissa toimivan Etelä-Karjalan maakuntamuseon kokoelmat koostuvat Lappeenrannan, Viipurin ja Käkisalmen kokoelmista. Museon tallennus-, tutkimus-, ja esittelyvastuuseen kuuluu nykyisen Etelä-Karjalan maakunnan lisäksi eteläinen osa luovutettua Karjalaa, eli Karjalan kannas. Avojaloin -näyttelyn lisäksi kirkkopäivävieraita saattaakin kiinnostaa myös museon perusnäyttely Rajalla. Kaksiosaisen näyttelyn ensimmäinen puolisko esittelee Etelä-Karjalan alueen esihistoriaa ja alueen elinkeinoja. Toinen osio havainnollistaa Lappeenrannan, Viipurin ja Käkisalmen kaupunkien historiaa keskiajalta nykypäivään. Näiden näyttelyiden yhteislippu maksaa 7 euroa.
Katso myös muut Lappeenrannan näyttelyt kirkkopäivien aikana: Museot.