Kohtaamispaikka

Kohtaamispaikalta eväitä hyvään elämään

Lappeenrannan ortodoksisesta kirkosta tulee kirkkopäivien aikana suurten kysymysten kohtaamispaikka. Miten lievität yksinäisyyttä, voiko pahuutta antaa anteeksi ja millaista on hyvä elämä, ovat esimerkkejä kohtaamispaikalla käsiteltävistä aiheista

Kohtaamispaikka I, pe klo 18-19:30
Auttajan polku – Käytännön eväitä lähimmäisen kohtaamiseen
isä Sergius Colliander, PSHV

Lähimmäisapu kuuluu jokaisen seurakunnan ja seurakuntalaisen tehtäviin. Pyhien Sergein ja Hermanin Veljeskunta on julkaissut lähimmäispalvelun oppaan, joka antaa konkreettisia ideoita ja toimintamalleja apua tarvitsevan kohtaamiseen.

Isä Sergius Colliander on PSHV:n toiminnanjohtaja.

Kohtaamispaikka II, pe klo 21-22
Hengen ja mielen terveys kirkossa
Metropoliitta Ambrosius ja Jooa Sotejeff-Wilson. Keskustelua johtaa isä Mikko Leistola.

Miten kirkko rakentaa hengen ja mielen terveyttä? Katumuksen sakramentti on hoitavaa, mutta entä jos siitä tulee hengellistä vallankäyttöä? Mitä taitoja kirkon työntekijät (ja vapaaehtoiset) tarvitsevat ihmisen hengen ja mielenterveyden hoitamiseen? Entä jos työntekijän hengen tai mielenterveys järkkyy?

Helsingin metropoliitta Ambrosius on tunnettu yhteiskunnallinen vaikuttaja. Mikkelin seurakunnan kanttori Jooa Sotejeff-Wilson on työskennellut mielenterveyskuntoutujien parissa.

Kohtaamispaikka III, la klo 9-10
Reconciling Church – The Political and Religious Situation in Rwanda and Burundi (Kirkko ja sovinnon rakentaminen Ruandassa ja Burundissa)
Piispa Innocentios (käännetään suomeksi)

Ugandalaissyntyisen piispa Innocentioksen johtama hiippakunta muodostuu Ruandasta, Burundista ja Kongon itäosasta. Alueella kuljetaan pitkää tietä kohti sovintoa kansanmurhan ja sisällissotien jälkeen. Levottomuudet ja köyhyys ovat ihmisten arkea.

Piispa Innocentioksen toimintaa ovat ilosanoman julistaminen sekä koulutuksen ja terveyden edistäminen.

Kohtaamispaikka IV, la klo 14-15
Come Holy Spirit – Inspiration and Tradition in the Church (Pyhä Henki puhaltaa – inspiraatio ja traditio kirkossa)
Isä Evangelos Thiani, isä Ioannis Lampropoulos ja isä Mikael Sundkvist. Keskustelua johtaa isä Heikki Huttunen

Miten ortodoksisuuden perinne toteutuu nuoren kirkon elämässä? Mikä on kulttuurin, luovuuden ja perinteen suhde? Onko kirkko kaikkialla samanlainen, vai kaikkialla omanlainen?

Isä Evangelos kouluttaa itä-afrikkalaisia nuoria kirkon palvelukseen Nairobissa, Keniassa. Isä Ioannis on kreikkalaissyntyinen pappi Ilomantsista ja isä Mikael Sundkvist suomenruotsalainen pappi Vantaalta.

Kohtaamispaikka V, la klo 15-16
Mitä on hyvä elämä? Näkökulmia Suomesta ja Etiopiasta
Keskustelijoina Gennet Mengistu (käännetään suomeksi) ja Pirkko Mäkinen, johtaa Outi Vasko

Mikä riittää hyvään elämään? Onko köyhyys erilaista Suomessa ja Etiopiassa? Kun rahaa on vähän, mistä ihmiset saavat voimaa pärjäämiseen? Kuka hyötyy, jos kotimaiset ja kaukaiset köyhät asetetaan vastakkain?

Gennet Mengistu johtaa naisten ja lasten hyvinvointia edistävää kansalaisjärjestöä Etiopiassa. Pirkko Mäkinen työskentelee tasa-arvovaltuutettuna Helsingissä.

Kohtaamispaikka VI, la klo 16-17
Modernit maatuskat – papin vaimona nykyajan Suomessa
Virpi Sidoroff ja Susanne Ahlbäck, johtaa Riitta Räntilä

Pappien vaimoilla on ollut keskeinen rooli seurakunnan äitinä. Miten muuttunut perherakenne ja naisen rooli yhteiskunnassa heijastuu pappien perheisiin? Millaisia odotuksia papin vaimoille ja perheille asetetaan tänä päivänä? Onko kirkossa kahden kerroksen väkeä?

Virpi Sidoroff on joensuulainen erikoislääkäri ja Susanne Ahlbäck helsinkiläinen uskonnonopettaja.